Learning Journal: Miről is szól ez az egész?

Learning Journal

Véleményem szerint a sikeres és boldog élet eléréséhez (pontosabban megéléséhez) egyetlen út vezet: az élethosszig tartó tanulás (avagy angolosan: lifelong learning). Itt nem az iskolapadban eltöltött unalmas tanórákra gondolok, hanem olyan dolgok elsajátítására, amelyek boldoggá tesznek és ezáltal hosszútávon sikeressé is.

Bármilyen élethelyzetben is legyünk, mindig van mit tanulnunk és van ahová fejlődni. Ha technikai/szakmai téren a toppon is vagyunk, mindig lesznek olyan “life skillek”, amelyek elsajátítása nélkülözhetetlen egy boldogabb élethez.

Mindannyian tudunk valami újat tanulni, hogy egy boldogabb párkapcsolatban éljünk, hogy jobban be tudjuk osztani az időnket, hogy szervezettebben és tudatosabban éljük az életünket, de akár azzal kapcsolatban is, hogy tudatosabbak legyünk a pénzügyeink tekintetében.

Én legalábbis ezt vallom és eszerint próbálom élni az életemet.

Miről szól a Learning Journal?

A Learning Journalt magyarul leginkább “Tanulási Naplónak” nevezném, de ez elég hülyén hangzik, ezért inkább maradjunk az angol megnevezésnél.

Minden hónap utolsó napjaiban, vagy a következő hónap elején igyekszek közzétenni egy cikket, melyben megtalálhatóak lesznek azok a cikkek, videók és egyéb anyagok, amelyeket az adott hónap során olvastam/hallgattam/néztem. Természetesen nem kerül be minden tartalom a cikkbe, igyekszek csak azokat megosztani, amelyekről úgy gondolom, hogy másokat is érdekelhet, illetve értékes információkat tartalmaz.

Milyen tartalmak lesznek a Learning Journalban?

Még elég képlékeny a dolog. Sok minden van a fejemben, de pontos elképzelésem még nincs. Az sem könnyíti meg a dolgom, hogy elég szerteágazó témákban igyekszek fejleszteni/bővíteni a tudásomat. Így valószínüleg több különböző témában is lesznek tartalmak.

A pontos formátum kialakítása valószínüleg egy kis időbe telik majd, de a fő szempont az, hogy a legegyszerűbben kezelhető legyen. Legalábbis a számomra.

Csak linkek lesznek a cikkben?

Nem. Mindegyik tartalomhoz igyekszek a számomra legfontosabb információkat kijegyzetelni. De ettől függetlenül mindenkinek azt ajánlom, hogy ne az én jegyzeteimet vegye figyelembe, hanem olvassa el, halgassa meg vagy épp nézze meg a megosztott cikket/podcastet/videót és mindenki jegyezze fel magának azt, ami a számára a leghasznosabb információ volt.

De akkor miért lesznek ott a saját jegyzeteim?

A Learning Journal egyik célja az, hogy ti is találkozzatok azokkal a tartalmakkal, amiket én hasznosnak találtam. De a fő célja mégis csak az, hogy egy napló formájában saját magam számára is megörökítsem, hogy az adott tartalom miért volt hasznos számomra és mit tanultam belőle.

Mikor jön az első rész?

Jelenleg úgy tervezem, hogy 2021 november végén jön az első “epizód”. Ez valószínüleg hosszabb lesz, mint a többi, mert már van néhány tartalom korábbról, amik eddig még nem kerültek megosztásra. Na de ne szaladjunk előre, mindent a maga idejében!

Légy résen, hamarosan jön az első rész!

Good to remember

Javaslom, hogy majd mentsd el magadnak azokat a tartalmakat, amik téged is érdekelnek és készíts te is jegyzetet, miközben az adott cikket olvasod/videót nézed/podcastet hallgatod.

A másik javaslatom, hogy mindegyik tartalomból tanulj valamit. Ha mást nem, akkor azt, hogy az adott blog, Youtube csatorna vagy épp Podcast nem nyújt számodra semmilyen új információt és a jövőben ne pazarold arra az idődet. Mert a legértékesebb kincsünk az idő. Abból van a legkevesebb!

Jó tanulást!